لطفا گوشی را در حالت عمودی به دست بگیرید

آیا علائم بیماری کبد چرب را می شناسید؟

....

کبد به عنوان دومین عضو بزرگ بدن شناخته می شود. این عضو، عهده دارد وظایفی مثل دفع سموم، راه اندازی فرایندهای بیوشیمیایی در هضم غذا و نوشیدنی ها، ساخت انواع پروتئین، سوخت و ساز چربی ها، تنظیم مصرف قند خون و ساخت برخی هورمون های مهم و ضروری بدن می باشد.

وجود درصد کمی چربی در کبد طبیعی بوده اما به تجمع بیش از حد چربی در کبد (بیش از 5 درصد چربی)، بیماری کبد چرب گفته می شود. در واقع، هنگامی که بدن مقدار چربی زیادی را دریافت کند و یا در برخی مواقع قادر به تجزیه آن نباشد، چربی در کبد تجمع کرده و فرد دچار کبد چرب می شود. این بیماری در صورتی که این بیماری درمان نشود برای سلامتی مضر بوده و خطرناک است. کبد توانایی بازسازی سلول های خود را دارد اما آسیب های مکرر و تجمع بی رویه چربی در این اندام موجب سیروز یا زخم های دائمی در آن می شود.

امروزه کبد چرب تبدیل به بیماری شایع شده است، به طوریکه ۲۵ تا۳۰ درصد افراد در اروپا و ایالات متحده امریکا را درگیر کرده است. کبد چرب در صورت پیشرفت، تهدیدی جدی برای سلامتی محسوب می‌شود. التهاب کبد (استئاتوهپاتیت) می‌تواند منجر به ایجاد زخم و سرطان کبد شود.

کبد چرب عموما علائم واضح و مشخصی ندارد. در واقع، در بیشتر موارد بعد از پیشرفت آن همراه با علائم می باشد. در صورت پیشرف بیماری، خستگی مفرط و دردهای شکمی جزء علایم بالینی بیماری قابل مشاهده خواهد بود. اندازه کبد نیز در برخی موارد کمی بزرگتر از حالت عادی شده که با معاینه بالینی توسط پزشک قابل مشاهده خواهد بود.

در زیر به علائم این بیماری اشاره شده است:

1- درد شکمی

2- کاهش اشتها

3- کاهش وزن

4- ضعف فیزیکی

5- خستگی

6- گیجی

در صورتی که بیماری بیش از حد پیشرفت کند علائم به صورت زیر خواهد بود:

1- بزرگ شدن شکم

2- تجمع مایع در شکم

3- زردی پوست

4- زردی چشم ها

5- خونریزی های غیر طبیعی

6- گیجی

دلایل ابتلا به کبد چرب را می دانید؟

مصرف بیش از حد نوشیدنی های الکلی را می توان دلیل اصلی ابتلا به کبد چرب دانست. در سایر موارد دلایلی مانند بالا بودن تری گلیسیرید، چاقی، دیابت، رژیم های غذایی سرشار از قندهای فرآوری شده، فعالیت بدنی کم، کاهش وزن ناگهانی، عوامل ژنتیکی و عوارض ناشی از مصرف برخی داروها در بروز این بیماری تأثیرگذارند.

برای پیشگیری از ابتلا به کبد چرب چه باید کرد؟

بهتر است برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری سبک زندگی خود را تغییر دهید و رژیم غذایی خود را سالم نگهدارید. این موارد در بهبود عملکرد و تقویت کبد مؤثرند. اما در ادامه راه های مؤثر در این امر آورده شده است:

1- ورزش:

ورزش روزانه را از یاد نبرید. ورزش به بالا بردن سوخت و ساز بدن کمک کرده و از افزایش وزن جلوگیری می کند. بهتر است روزانه 30 دقیقه را به ورزش اختصاص دهید.

2- رژیم غذایی مناسب:

همانطور که گفته شد، مصرف نوشیدنی های الکلی در بروز کبد چرب مؤثر است. بهتر است رژیم غذایی خود را سرشار از میوه، سبزیجات و غلات کامل کنید و در ادامه انواع غذاهای چرب و سرخ کرده، نوشیدنی های الکلی، قندهای فرآوری شده را از رژیم غذایی خود حذف کنید. اگر دچار بیماری دیابت هستید، حتما آن را کنترل کنید تا عملکرد کبدتان بهبود یابد.

بیماری کبد چرب را چگونه تشخیص دهیم؟

1- آزمایش خون:

آنزیم های کبدی از طریق آزمایش بررسی شده و در صورتی که این آنزیم ها در خون بیش از حد معمول باشند، کبد دچار التهاب شده است. اما التهاب کبد لزوما به معنی داشتن کبد چرب نیست و نیاز به بررسی های بیشتر می باشد.

2- سونوگرافی، سی تی اسکن، ام آر آی و فیبرو اسکن:

پزشک با انجام انواع تصویر برداری های پزشکی توانایی تشخیص میزان سختی کبد و بیماری را خواهد داشت.

3- بیوپسی یا نمونه گیری:

این روش در واقع بهترین راه برای تشخیص شدت بیماری می باشد. پزشک بعد از ایجاد بی حسی موضعی و به وسیله سوزن های مخصوص از بافت کبد نمونه گیری می کند. این نمونه زیر میکروسکوپ بررسی شده و در صورت ابتلا به بیماری کبد چرب، علت ابتلا به آن را نیز روشن می سازد.